نتیجه یک تحقیق در بارسلون اسپانیا نشان داده است که مصرف ماهی در دوران حاملگی با ضریب هوشی کودک رابطه مستقیم دارد. نتیجه این پژوهش اخیرأ در مجله آمریکایی اپیدمیولوژی منتشر شده است و حاصل بررسی پرونده بهداشتی ۲۰۰۰ مادر حامله و فرزندان آنها در سال های بین ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۸ است. آنها در این بررسی رژیم غذایی مادر، میزان مصرف غذاهای دریایی، میزان vitamin D ویتامین دی، ید و سایر املاح معدنی خون و ضریب هوشی کودک را اندازه گرفتند و به این نتیجه رسیدند که بر خلاف نظر قبلی مصرف ماهی و فرآورده های دریایی برای مادر و کودک سودمند است و به تکامل مغز و توانائی های شناختی کمک می کند.
ماهی منبع غذایی سرشار از پروتئین، ویتامین D و اسید چرب امگا ۳ است که برای رشد جنین مفید هستند. نتایج مطالعات پراکنده درچند دهه گذشته نشان داده بود که وجود ماهی در رژیم غذایی زنان باردار با افزایش هوش فرزندشان در ماه های اول تولد تا ۳ سالگی ارتباط دارد. در آن بررسی ها به طور خاص رژیم غذایی زنان را در ۳ ماهه دوم و سوم بارداری که مهم ترین زمان رشد مغز جنین است، بررسی و مشاهده کرده و متوجه شده بودند که فرزندان زنانی که در این زمان ماهی مصرف کرده اند، نتایج بهتری در آزمایش های هوش و سنجش بینایی به دست آورده اند.
در اثبات همین ادعا، مطالعه دیگری با بررسی بیش از ۹ هزار مادر باردار و فرزندان آنها پس از تولد، مشخص کرده بود که مادرانی که سطح امگا ۳ خون آنها هنگام بارداری از حد معینی پایین تر بود، صاحب کودکانی با ضریب هوشی پایین تر و توانایی های شناختی، حرکتی و عملکردی ضعیف تری نسبت به همسالانشان بودند.
از سوی دیگر؛ در سال ۲۰۱۴ اداره نظارت بر غذا و دارو در آمریکا به دلیل وجود جیوه و سایر آلاینده ها در آب های آزاد، توصیه کرده بود مصرف غذاهای دریایی به ۳۶۰ گرم در هفته محدود شود. بدلیل تقابل این نظریات، پژوهشگران اسپانیایی، این پژوهش را انجام داده و توصیه کردند که بدلیل وجود مواد مغذی ضروری برای رشد مغز، ماهی به طور قطع، در رژیم غذایی زنان حامله گنجانده شود. اما پیشنهاد می کنند، مادران باردار بطور عمده از ماهی سالمون، سفید، آزاد، ساردین، قزل آلا استفاده کنند و مصرف کوسه، شمشیرماهی، ماهی تن آلباکور و شاهماهی را محدود کنند. آنها دلیل این توصیه را احتمال آلودگی کمتر ماهی های گروه اول به جیوه و سایر فلزات سنگین می دانند.