اداره نظارت بر امور غذایی و دارو در آمریکا FDA روز سه شنبه، دارویی را که حاوی ویروس تبخال است، برای درمان ملانوم __سرطان مهاجم پوست__ مورد تأیید قرار داد.
این نخستین بار است که از وجود ویروس بیماریزای تبخال، در یک ترکیب دارویی استفاده می شود. نام این دارو، ایم- لای- گیک است و مستقیما داخل تومور تزریق می شود. تزریق ایم- لای- گیک، موجب نفوذ ویروس تبخال، درون سلول های بدخیم ملانوم می شود و آنها را از بین می برد. در ساخت این دارو، از یک ژن محرک سیستم ایمنی و ویروس تبخال ساده، که موجب ایجاد ضایعات دهانی می شود، استفاده می شود.
اف- دی- ای اکید می کند که ایم- لای- گیک، نمی تواند از متاستاز سرطان به مغز و ریه پیشگیری کند و فقط باید برای بیمارانی استفاده شود، که تومورشان قابل برداشته شدن با جراحی نیست. ملانوما یک سرطان کشنده و بسیار مهاجم است که داروهای ضد سرطان موجود بر روی آن اثر نمی کند و طول عمر بیمار پس از تشخیص متاستاز دوردست، غالبأ کمتر از ۶ ماه است. در آمریکا هر سال حدود ۷۴ هزار نفر به ملانوم مبتلا می شوند.
کارخانجات دارویی آمگان Amgen سازنده این دارو می گوید، دوره درمان حداقل ۶ ماه است و هزینه تقریبی آن ۶۵ هزار دلار آمریکاست.
اطلاعات بیشتر درباره ملانوم
ملانوم یکی از تومورهای بدخیم پوستی است که در اثر تغییر و تکثیر بی رویهء ملانوسیتها (سلولهای رنگدانهای پوست) ایجاد میشود. این تومورها ممکن است در زمینه یک پوست به طور کامل سالم و یاحتی در بستر ناخن ایجاد شده و یا در زمینه یک خال قبلی خود را نشان میدهد.بنابر این بعضی از انواع خالها با شرایط خاص ممکن است به سمت ایجاد ملانوم پیشرفت کند.این تومور علاوه بر پوست، ممکن است به صورت اولیه در مخاط دهان و چشم نیز ایجاد گردد.
گرچه شیوع ملانوم نسبت به انواع دیگر سرطانهای پوست بسیار کمتر است، اما احتمال بروز آن؛ در افراد جوان و کسانی که پوست روشن، چشمان سبز یا آبی، موی بور یا قرمز دارند و یا به دلیل زندگی در ارتفاعات بالا یا کارمداوم زیر آفتاب، ضایعات آفتاب سوختگی به شکل تاول داشته اند، بیشتر است. سابقه خانوادگی مثبت، تماس با مواد سرطانزا نظیر آرسنیک، وجود بعضی از انواع خالهای مادرزادی و ضعف سیستم ایمنی نیز سایر عوامل مهم خطرزا برای ایجاد ملانوم هستند. پزشکان توصیه می کنند؛ هر فردی با خال مشکوک که به صورت ناگهانی ایجاد شده باشد باید از نظر ملانوم مورد بررسی شود. رشد غیرقرینه خال، حاشیههای نامنظم، هرگونه تغییر رنگ یا اندازه یا شکل خال و یا خالهای بزرگتر از شش میلیمتر باید نمونه برداری شده و توسط متخصص آسیب شناسی از نظر ملانوم بررسی شود.
بر اساس توصیه انجمن طب پیشگیری آمریکا معاینه منظم هر ساله پوست در افراد بالای ۴۰ سال و معاینه منظم پوست هر سه سال یکبار در افراد ۲۰ تا ۴۰ سال توسط پزشک ضروری است و به طور اکید توصیه میشود هر گونه تغییر در اندازه، شکل، رنگ در خالها و یا ایجاد خال جدید به طور سریع به اطلاع پزشک رسیده و مورد معاینه پزشک قرار بگیرد. انجمن طب پیشگیری آمریکا اضافه می کند؛ موثرترین راه پیشگیری از ملانوما اجتناب از اشعه ماورای بنفش آفتاب است و می افزاید، بهتر است از کرمهای ضد آفتاب با قدرت پوشانندگی مناسب، کلاه و دستکشهای بلند نخی استفاده شود.